sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Työllistyminen tallissa

Tallinpitäjä


Hevostallit jaotellaan SRL:n toimesta harrastetaleihin, ratsastuskouluihin, yksityistalleihin ja vaellustalleihin. SRL:n hyväksymiä jäsentalleja on yhteensä 366. Hevostalleja on Suomessa yhteensä 16000.

En usko, että tulevaisuudessa minusta tulee tallinpitäjä, mutta koskaan ei tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Oma talli pihassa on osoittanut, kuinka paljon jatkuvaa työntekoa se vaatii ja kuinka sitovaa työtä se on. Mahdollisuus siihen, että omassa pihassa olisi muutama oma hevonen on todennäköisempää. Hevoset omassa pihassa ovat jo tuttu juttu, joten tulevaisuudessa, jos hevosia olisi mahdollisuus ottaa
Mutta jos leikitään ajatuksella, että minulla olisikin tulevaisuudessa talli, niin olisi se harrastetalli, jossa olisi pientä tuntitoimintaa ja sen lisäksi yksityisiä hevosia täysihoidossa.




C: Henna Kurhila

Tallityöntekijä ja hevosenhoitaja

Olen tähän mennessä tehnyt useammilla talleilla töitä ja kotonakin on ollut hevosia yli neljän vuoden ajan. Mielestäni minulla on hyvä käsitys siitä mitä tallin pitäminen on ja mitä sen hoitaminen vaatii.
Tulevaisuudessa en näe itseäni jollain tallilla pelkästään tallityöntekijänä Suomessa. Suomessa puitteet ovat niin pienet ja erittäin työllistävät. Ulkomaille voisin lähteä, jos löytäisi tallin jossa on monipuolisesti töitä ja hyvä ilmapiiri. Tulin varta vasten tänne kouluun, sillä haluan työskennellä hevosten parissa, mutten vain kirjaimellisesti lapata lantaa. Yhdistän hevosenhoitajan myös tähän samaan kohtaan, sillä siihen pätee samat asiat kuin tallityöntekijänäkin. Suomalaisia hevosenhoitajia arvostetaan ulkomailla ja heille on kyllä kysyntää.
Lyhyemmät työjaksot, kuten tuuraaminen ja lomittaminen voisivat olla mahdollisempia tai muut lyhyemmät työjaksot. Itse olen tallilla ainakin sellainen, että autan aina tarpeen mukaan ja osallistun talkoisiin. Tällöin siellä tulee kuitenkin tehtyä kaikenlaista.


c: Henna Kurhila

Ratsastuksenopettaja/valmentaja

Pidän erittäin paljon opettamisesta ja olen ratsastustunteja pitänytkin.  Kylän tytöt kävivät ahkerasti yli vuoden verran tunneillani ja oli mahtavaa nähdä heidän kehittymisensä. Mielestäni on kehittävää opettaa muita, sillä välillä tulee kysymyksiä, joihin pitää löytää juuri kyseiselle henkilölle sopiva tapa selventää asiaa. Olen myös huomannut, kuinka kaikki oppivat eri tavalla ja se on mielestäni rikkaus. Palkitsevinta tässä työssä on nähdä ihmisten innostus, halu oppia ja heidän kehityksensä.

Tulevaisuudessa voisin nähdä itseni ratsastuksenopettajan tehtävissä. Pidän ihmisten sekä hevosten kanssa työskentelystä ja opettaminen on lähellä sydäntäni. Pienenä kirjoitin aina ystävä-kirjoihin, että minusta tulee isona opettaja. Eikä tämä lapsuuden haave ole poissuljettu tulevaisuudessa.

Valmentajana toimiminen voisi olla myös tulevaisuudessa minulle mahdollinen osa-aikatyö, Valmennus pätevyyden saamiseen  tulee käydä valmennuskoulutus. Valmennuskoulutuksia on eri tasoisia, Suomessa ne luokitellaan seuraavasti:

- Ratsastusvalmentaja (I taso). Valmennuksen perusteet eri lajeissa. Valmiudet lajin perustekniikan opettamiseen ja yhden vuoden toiminnan suunnitteluun ja organisointiin
- Ratsastuksen lajivalmentaja (II taso). Erikoistuminen yhteen lajiin. Valmiudet perustekniikan ja kilpailutoiminnan suunnitteluun ja organisointiin yhden ikäryhmän toimintajakson ajalle.
- Huippuvalmentaja (III taso). Syventävä lajiosa ja muiden lajien valmennustiedon soveltaminen sekä kansainvälisyys. Valmiudet urheilijan urakehityksen suunnitteluun ja organisointiin.
- Ammattivalmentaja (IV taso). Valmentajan erikoisammattitutkinnon suorittaminen. Valmiudet maajoukkuetoiminnan toteuttamiseen. Näkemys lajin kehittämistoimenpiteistä.
- V taso. Akateeminen valmentajatutkinto. Yliopiston määrittelemä akateeminen loppututkinto. Tieteellinen tutkimustyö ja sen soveltaminen lajin kehittämiseksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti