sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Ratsuttaja sekä kasvattaja

Ratsuttaja

"Ratsuttaja kouluttaa muiden hevosia omistajan toiveiden ja tavoitteiden mukaan. Ratsuttaja voi sisäänratsastaa hevosen, eli opettaa ratsastksen alkeet tai jatkokouluttaa eri koulutusvaiheessa olevia hevosia. Ratsuttajaksi valmistuu suorittamalla hevostenvalmentajan ammattitutkinnon ja suuntautumalla ratsuvalmennukseen." 

Ratsuttajan ammatti kiinnostaa, mutta uskon, että jos sitä harjoitan, on se erittäin pienimuotoista. Olen tähän päässyt jo hieman tutustumaan, sillä meillä on ollut nuoria hevosia sekä projekteja, joita ollaan viety eteenpäin ja sisäänratsastettu. Erittäin pienimuotoista, mutta sitäkin opettavaisempaa. Itselläni on ollut mukana tukijoukot sekä ulkopuolinen valmentaja auttamassa. Mielestäni on mahtavaa nähdä hevosen kehitys ja kun joku muu ratsastaa sillä, kuulla kehuja hevosen toimivuudesta. 
Uskon, että jos joskus ostan itselleni hevosen, on se nuori, jota saan itse laitella eteenpäin.



c: Sirkku Sivo

Hevoskasvattaja

"Hevoskasvatus on suunnitelmallista hevosen jalostustyötä, jossa kasvattaja astuttaa tai keinosiementää tarkoin valikoituja jalostustammoja jalostukseen hyväksytyillä oriilla. Kasvattaja myy varsat useimmiten vierotuksen jälkeen tai vaihtoehtoisesti koulutettuaan varsan haluamaansa vaiheeseen. Siittola on useimmiten yhden rodun ja käyttötarkoituksen yksilöiden jalostamista varten perustettu suurikokoinen hevoskasvattamo, jossa voi olla jopa kymmeniä tammoja varsoineen." 

Suomessa hevoskasvatus on pientä verrattuna ulkomaan kasvatustoimintaan. Suomessa ei esimerkiksi ole omaa valtion siittolaa, kuten useissa muissa ulkomaan maissa on. Itse en ole kiinnostunut täysipäiväisestä kasvattajan työstä. Tulevaisuudessa, jos ostan oman hevosen ja se sattuu olemaan tamma, on mahdollista, että voisin sen varsoittaa. 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti